Zašto je ovaj vid takmičenja jedinstven u svetu?

Brainfinity – Collaborative Problem Solving Challenge – predstavlja jedinstveno problem solving takmičenje u regionu u kome timovi učenika pomoću informacionih tehnologija rešavaju probleme otvorenog tipa u realnom kontekstu koji od njih zahtevaju da upotrebe različite veštine i znanja iz matematike, logike, fizike i drugih predmeta koje uče u školi, ali pre svega im pomaže da praktične primere iz života primene na konkretnim situacijama.

Problemi koji se postavljaju učenicima otvorenog su tipa i bliski onima sa kojima su se susretali tokom projektne nastave, a razvijaju timski i istraživački duh, kritičko i kreativno mišljenje, kao i veštine rešavanja problema.

Kako Brainfinity takmičenje izgleda?

Učenici u neformalnom okruženju, opremljeni informacionim tehnologijama i mejlom, dobijaju probleme koje timski rešavaju. Svaka ekipa sedi u posebnoj prostoriji, ima na raspolaganju računar i tablet, kao i internet konekciju, i za određeno, unapred definisano vreme rešava određeni problemski zadatak.

Problemi su uvek konkretni, iz neke oblasti bliske deci, ali za rešavanje zahtevaju da učenici upotrebe znanja iz različitih predmeta i oblasti. Na taj način učenici shvataju kako da znanja koja uče u školi kreativno primene u realnom životu. Timovi sami biraju kako će prezentovati rešenja problema i ta rešenja dele sa žirijem, a za celokupnu aktivnost imaju na raspolaganju 2 sata i 30 minuta. Najbolji timovi idu u finale, koje se održava u Beogradu. Više o takmičenju »

Pet razloga zašto je Brainfinity nesvakidašnje takmičenje koje podstiče decu na nove načine razmišljanja i daje bolje rezultate

Brainfinity prkosi staromodnim, formalnim, dosadnim takmičenjima

1. Bez straha od pogrešnog odgovora

Za razliku od klasičnih zadataka i testova, u kojima je ispravno samo jedno rešenje, u problem solvingu postoji više rešenja, a pobedničko je ono koje je najsofisticiranije i najefikasnije.

Otuda učenici mogu da rade bez straha od neuspeha i da istovremeno usavršavaju strategije kojima dolaze do rešenja.

Istraživanja su utvrdila da zbog klasičnih tekstova čak ⅔ učenika oseća visok nivo stresa.

2. Bez stresa

Strepnja zbog kontrolnog, loše ocene, strah od neuspeha mogu dovesti do niza zdravstvenih tegoba kod učenika kao što su problemi sa koncentracijom, spavanjem, anksioznošću…

Za razliku od klasičnih testova, koji se održavaju u veštačkoj atmosferi, problem solving omogućava učenicima da u timovima i neformalnoj atmosferi stiču znanja i veštine kroz traženje rešenja za konkretne probleme. Pomoću savremene tehnologije učenici ispituju različite pristupe, tragaju za odgovorima kao mini-detektivi. Dete nema osećaj da ga procenjuju, već svu svoju pažnju usmerava na rešavanje problema. Zbog toga učenici stiču samostalnost, samopouzdanje, a umesto stresa osećaju ispunjenost zbog obavljenog zadatka.

Prilikom ovog takmičenja deca se i dobro zabavljaju, a rezultati koje postižu dugotrajniji su i značajniji od onih koji se ostvaruju na klasičnim testovima.

3. Izvlači najbolje iz dece

Deca obožavaju izazove, zagonetke i misterije. Zbog toga na Brainfinity takmičenju osećaju da istovremeno i uče i zabavaljaju se. Potpuno su posvećena rešavanju problema, zbog čega pružaju svoj maksimum, pa samim tim ostvaruju i najveći napredak.

Zahvaljujući ovom takmičenju deca shvataju da im logika, matematika i fizika pružaju vredne alate za rešavanje životnih problema. Uče se kolaboraciji i komunikaciji kroz diskusiju i argumentaciju svojih stavova. Najzad, učenici se osposobljavaju da koriste informacione tehnologije na kreativan i konstruktivan način, a cilj je da rešavaju probleme i tako steknu svest da su gedžeti mnogo više od zabave.

4. Pogodno za sve tipove učenika

Na klasičnim školskim takmičenjima zadaci su najčešće šablonski, testiraju samo jednu karakteristiku deteta, a uspeh na njima uglavnom zavisi od toga koliko je vremena dete provelo vežbajući te tipske zadatke. Otuda se mnoga deca za njih pripremaju učeći napamet, a veštine koje tako steknu najčešće su potpuno neupotrebljive u realnom svetu.

Nasuprot tome, na ovom takmičenju deca u neformalnom okruženju rade u timu na problemskim zadacima iz realnog okruženja, te tako upošljavaju kreativnost, kritičko mišljenje i istraživački duh.

Problem solving razvija kompletnu ličnost deteta i izuzetno je pogodan za različite stilove učenja. U njemu sebe podjednako dobro mogu pronaći i vizuelni, i logički, i verbalni, i kinetički tipovi učenika.

5. Praktična znanja i upotrebljive veštine

Zahvaljujući tome što konstruktivno angažuje decu kroz rešavanje realnih problema, ovo takmičenje kod učenika razvija ključne veštine neophodne za akademski i profesionalni uspeh u 21. veku:

Brainfinity kreativnost;

Brainfinity kolaboracija;

Brainfinity komunikacija;

Brainfinity kreativno, kritičko i problemsko mišljenje;

Brainfinity analiza podataka i informacija;

Brainfinity digitalna i finansijska pismenost…