Takmičenje koje podstiče kreativnost, kolaboraciju i logičko rasuđivanje učenika

Deca vole izazove i u njima pružaju svoj maksimum, te tako i najviše napreduju. Matematička takmičenja koja se danas organizuju često negativno utiču na psihu dece jer su ona pod velikim stresom, prisutan je strah od neuspeha, a često i ambicije roditelja i nastavnika mogu biti opterećenje za dete. 

 

Odatle i ideja osnivača Brainfinity takmičenja da naprave nešto novo – takmičenje kroz koje će se učiti na zanimljiviji način, u kome će se rešavati realne situacije iz svakodnevice i koje neće dovesti do učestalog pitanja koje se javlja kod dece kada uče matematiku: „Kako će mi ovo u životu služiti?”

Odatle i ideja osnivača Brainfinity takmičenja da naprave nešto novo – takmičenje kroz koje će se učiti na zanimljiviji način, u kome će se rešavati realne situacije iz svakodnevice i koje neće dovesti do učestalog pitanja koje se javlja kod dece kada uče matematiku: „Kako će mi ovo u životu služiti?”

Team challenge: Rešavanje detektivskih zadataka u savremenim uslovima

O čemu je tačno reč?

Brainfinity je autentično takmičenje namenjeno svim petacima, šestacima, sedmacima, osmacima i srednjoškolcima koji žele da se oprobaju u kreativnom rešavanju logičkih zadataka i da za to osvoje vredne nagrade.

Brainfinity ima tri kruga takmičenja

Brainfinity problemi

Svakog 25. u mesecu na sajtu izlaze Brainfinity problemi, pomoću kojih će ekipe, ukoliko uspešno reše problem, moći da se plasiraju u narednu fazu takmičenja – Brainfinity izazov. Svaki problem ekipe rešavaju online, a krajnji rok za slanje rešenja je 15. dan narednog meseca.

Brainfinity
izazov

Izazov je drugi nivo takmičenja, koji se u martu održava online, i sadrži 3 zadatka koja učenici rade. Oni sami biraju da li će izazov raditi u kući nekog od članova tima, školskoj biblioteci, lokalnom kafeu… Sve što je potrebno jeste da imaju računar, tablet, mobilni telefon ili neki drugi digitalni uređaj. Zadatke pronalaze na sajtu takmičenja i za njihovo rešavanje imaju samo 2 sata, a rešenja šalju žiriju.

Brainfinity
finale

Nakon užeg izbora, pet najboljih ekipa iz svakog razreda prolazi u finale, koje se održava u Beogradu. Ovde učenike očekuju 2 nova zadatka. Timovi ovde nemaju pomoć mentora, a zadatke pronalaze na naslovnoj strani sajta: za njihovo rešavanje i pripremu prezentacije imaju 2 sata i 30 minuta. Timovi sami biraju kako će predstaviti rezultate svog istraživačkog poduhvata.

Učesnici – učenici od V do VIII razreda osnovne škole i srednjoškolci

Za Brainfinity takmičenje mogu se prijaviti svi osnovci od 5. do 8. razreda i srednjoškolci, iz bilo kog mesta u svetu, a ekipa treba da sadrži 4 člana.

 

Uslov za učešće je da svaki tim ima svog nastavnika koji će ih usmeravati i pratiti njihovo učešće na takmičenju. Njihov nastavnik-mentor biće im najveća podrška i tokom izazova i tokom finalnog nadmetanja. Ako se u jednom timu prijave učenici različitih razreda, taj tim će se takmičiti u kategoriji razreda najstarijeg člana tima. Dakle, ako četvoročlani tim ima tri učenika koji su V razred, a jednog koji je VI razred, taj tim će se automatski takmičiti sa timovima VI razreda.

Kako da kreirate ekipu?

Da biste se prijavili za takmičenje Brainfinity, potrebno je da:

Brainfinity smislite ime ekipe;

Brainfinity pronađete svog nastavnika-mentora;

Brainfinity napravite logo ekipe;

Brainfinity kreirate fotografiju ekipe;

Brainfinity napravite e-mail ekipe;

Brainfinity popunite priijavu OVDE

Da biste saznali da li ste uspešno prijavili svoju ekipu na Brainfinity takmičenje, proverite da li se njeno ime nalazi na ovoj stranici.

 

Detaljnije o kreiranju ekipe »

Prijavite svoju ekipu na BRAINFINITY takmičenje što pre i povećajte šansu za prolazak u finale!

Ekipu može da prijavi bilo ko – i učenici, i nastavnici, i roditelji. Važno je samo da svi uslovi neophodni za prijavu ekipe budu ispunjeni.

Vredne nagrade za najbolje takmičare i nastavnike

Najbolje ekipe na finalnom takmičenju očekuju i vredne nagrade, koje će im biti dodeljene na dan održavanja finala.

Ali će i najbolji nastavnici-mentori biti nagrađeni! Njih očekuje besplatno jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje.