Pravila i propozicije takmičenja

Ako želite da prijavite svoju ekipu na takmičenje Brainfinity, važno je da dobro proučite pravila i propozicije koje su neophodne za učestvovanje na ovom takmičenju.

Kako se formira ekipa?

Ko sve može da se prijavi za takmičenje?

Ko će biti u žiriju?

Kako možete da se prijavite?

Do kada traju prijave?

Kada je prvi nivo takmičenja?

Gde se održava finale?

Kakvi zadaci vas očekuju?

Brainfinity – takmičenje sastavljeno iz 3 faze

Brainfinity problemi

Svakog 25. u mesecu 

Svakog 25. u mesecu na portalu izlaze Brainfinity problemi, pomoću kojih će ekipe, ukoliko uspešno reše problem, moći da se plasiraju u narednu fazu takmičenja – izazov. Svaki problem ekipe rešavaju online, a krajnji rok za slanje rešenja je 15. dan narednog meseca.

Brainfinity
izazov

Krajem marta

Na naslovnoj strani sajta biće objavljena 3 zadatka koja će ekipe moći da rešavaju online – od kuće, iz školskih prostorija, kafea ili sa nekog drugog mesta koje odaberu. Za rešavanje ova 3 zadatka ekipe imaju tačno 2 sata, a zatim svoje rešenje prosleđuju ovde.

Brainfinity
finale

Nakon izazova

Timovi u finalu imaju 2 sata i 30 minuta da reše 2 zadatka, pošalju rešenja i prezentaciju žiriju i pripreme se za prezentovanje rešenja žiriju (i sama prezentacija se boduje). Ekipe će raditi zadatke u posebnim prostoriiama, uz upotrebu računara i tableta.

Prijavljivanje ekipa

Svaka ekipa se sastoji od 4 člana. Članovi su učenici od V do VIII razreda osnovne škole i srednjoškolci, a ekipa će biti u konkurenciji onog razreda koji pohađa najstariji član ekipe. Kada oformite ekipu, morate naći nastavnika koji će podržati vašu ekipu i postati vaš mentor.

Nakon što to uradite, osmislite ime, e-mail i logo ekipe i napravite zajedničku fotografiju, a zatim se PRIJAVITE ZA TAKMIČENJE.

Trudite se da budete što originalniji jer i to utiče na stav žirija o vašoj ekipi. Ako prijavite ime koje je već prijavila neka ekipa, vašem imenu će biti dodat i redni broj.

Nakon prijavljivanja ekipa će se ubrzo naći na platformi.

Brainfinity problemi – propozicije

Prva faza Brainfinity takmičenja podrazumeva online rešavanje Brainfinity problema.

Da bi ekipe mogle da rešavaju Brainfinity problem, prvo moraju da se prijave.

Nakon toga, timovi učenika svakog 25. u mesecu, sve do februara, na platformi dobijaju jedan Brainfinity problem koji mogu da reše najkasnije do 15. u narednom mesecu.

Brainfinity problemi koji su istekli ne mogu se naknadno rešavati, tako da što se pre ekipe prijave, veće su i šanse da se plasiraju u narednu fazu takmičenja jer će imati više Brainfinity problema da reše.

Brainfinity izazov – propozicije

Da biste mogli uspešno da učestvujete u izazovu ovog takmičenja, biće vam potreban računar sa internetom i prostorija u kojoj vi i vaša ekipa možete neometano da radite. Osim toga, možete koristiti i više računara, tablete, vaše mobilne telefone i druge uređaje, dakle, svu tehnologiju koja vam je na raspolaganju.

Budite u pripravnosti jer ćemo krajem marta okačiti zadatke za Brainfinity izazov. 

Rešavanje zadataka online i slanje rešenja

Sa svojom ekipom odaberite sa kog ćete mesta rešavati ovaj izazov. Ali ne zaboravite:

Ako ne uspete da ih u tom roku rešite, sledeću priliku da učestvujete na Brainfinity takmičenju imaćete naredne godine.

Kada završite sa rešavanjem problema, rešenja treba da pripremite za slanje. Vodite računa da žiri ocenjuje i formu u kojoj su rešenja poslata. Sva rešenja zajedno ne smeju da pređu 5 MB. 

Kada pripremite rešenja za slanje, treba da odete na portal i da na predviđeno mesto podignete svoje fajlove.

Objavljivanje rezultata izazova i prolazak u finale takmičenja

Poslata rešenja pregledaju članovi žirija, koji daju nezavisne ocene od 0 do 20.

Na osnovu zbira svih ocena rangiraju se ekipe za svaki razred ponaosob. Pet najboljih ekipa iz svakog razreda stiče pravo da učestvuje u finalnom delu takmičenja, a spisak ekipa koje prolaze u finale biće objavljen u roku od dva dana od dana održavanja izazova.

Brainfinity finale – propozicije

Ekipe koje prođu u finale imaju više od mesec dana da se još bolje uigraju i pripreme za njega.

Na finale ekipe dolaze sa svojim nastavnicima-mentorima sat vremena pre početka takmičenja, gde će saznati sve detalje takmičenja.

Zatim će ekipe biti raspodeljene u određene prostorije, dobiće računare i tablete, a onda će u unapred objavljeno vreme na naslovnoj strani sajta pronaći i 2 finalna Brainfinity zadatka.

Finalno nadmetanje u Beogradu

Sve ekipe rade ista 2 zadatka, ali u različitim prostorijama. Za to vreme njihovi nastavnici-mentori neće im praviti društvo, ali će, kao i svi koji to žele, moći putem Live streama da prate svoju ekipu online. Finale je malo izazovnije, pa će vam za njega biti potrebna veoma dobra organizacija.

Nakon 2 sata i 30 minuta, dolazi na red i prezentovanje rešenja do kojih je vaša ekipa došla.

Tada su sve ekipe sa svojim nastavnicima u istoj prostoriji u kojoj je i žiri, a za svoju prezentaciju mogu koristiti i video-bim. Nakon izlaganja svake ekipe, žiri se povlači, ocenjuje svaku ekipu i donosi odluku o najboljima.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Na kraju takmičenja, žiri svečano proglašava pobednika, uz argumentovano obrazloženje i kratku diskusiju o tome zašto je baš ta ekipa pobedila na takmičenju Brainfinity, a zatim sledi dodela nagrada.

Najbolja ekipa dobija tablete, medalje i pehar, ali i još dosta drugih pogodnosti, dok svi nastavnici-mentori dobijaju besplatno jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje, u kom mogu dodatno da produbljuju svoja znanja i iskustvo kada je reč o problem solvingu.