Brainfinity – Collaborative Problem Solving Challenge 2019

Kako je proteklo takmičenje, ko je sve učestvovao, šta su osvojili pobednici i kakvi su utisci takmičara?

Takmičenje Brainfinity – Collaborative Problem Solving Challenge održano je prvi put 2019. godine i odmah na početku izazvalo je veliko interesovanje učenika, nastavnika i roditelja.

Na prvom nivou takmičenja „Izazov Brainfinity 2019” učestvovalo je čak 36 ekipa, koje su činili đaci petaci iz 12 gradova širom Srbije, a najboljih 11 ekipa se direktno plasiralo u finale, koje je održano 20. aprila u prostorijama Savremene gimnazije u Beogradu.

Drugačiji pristup u rešavanju logičkih mozgalica podstakao odlične rezultate

Takmičenje Brainfinity 2019 je odličan primer praktične vežbe koja pokazuje kako bi matematika u školama trebalo da se usvaja u praksi i na koje načine je funkcionalno primenjiva u rešavanju realnih problema.

Ovo je jedno neobično takmičenje koje je specifično za region, ne samo za Srbiju. Počelo je kao matematičko takmičenje, a preraslo u takmičenje u problem solvingu. Prošlogodišnji učesnici su trenirali da rešavaju realne probleme. Oni su navikli na projektnu nastavu i zato su postigli tako dobre rezultate,

rekao je jedan od osnivača takmičenja, profesor matematike Ivan Anić, koji je zajedno sa svojim kolegom Radojem Košaninom autor udžbenika „Matematika 5”, koji propagira projektno orijentisanu nastavu.

Ivan Anić

Na ovom takmičenju je i profesor matematike Košanin imao svoj tim –  ekipu iz OŠ „Vožd Karađorđe” iz Niša. On smatra da je ovo pravi pristup matematici i da je baš zbog tog pristupa ovo takmičenje jedinstveno.

Uneli smo dosta ozbiljnosti u ovo takmičenje, a zadaci su bili zasnovani na preduzetničkim kompetencijama, rekao je profesor Radoje Košanin i posebno istakao to koliko su deca na takmičenju bila relaksirana i angažovana.

Šestočlani žiri proglasio pobednike

Žiri takmičenja Brainfinity 2019 činili su: Srđan Verbić, prodekan za nastavu FEFA fakulteta, Aleksandra Rosić i Bojan Ristić, profesorka i direktor ITS-a, Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kao i Mladen Stamenković i Branko Urošević, profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Timski rad učenicima najomiljeniji

Da će se opet odazvati ovom takmičenju posvedočili su i pioniri takmičenja Brainfinity 2019 – đaci petaci, koji su do kraja samog takmičenja davali sve od sebe da budu što produktivniji i ostvare što bolji učinak.

Takmičenje je bilo veoma zanimljivo. Svi zajedno smo mogli da komuniciramo, da proveravamo rešenja i da se družimo,

rekla je Iva, članica pobedničke ekipe, a njenom protivniku Urošu je najzanimljivije bilo slaganje lego kockica.

Iva

Najbolji kući odneli pehare, medalje i tablete

Pobednik prvog takmičenja Collaborative Problem Solving Challenge bila je ekipa OŠ „Radoje Domanović” sa Novog Beograda, a najbolji takmičari su osvojili pehare, medalje i tablete.

Prošlogodišnje takmičenje organizovala je međunarodna kompanija LINKgroup, vodeća kompanija u edukaciji sa preko 20 godina iskustva, zajedno sa Institutom za moderno obrazovanje i Savremenom gimnazijom, u kojoj je finale takmičenja i održano.

Odlične reakcije učenika i nastavnika, ali i roditelja

Ono po čemu je ovo takmičenje 2019. godine ostalo posebno upamćeno jeste ogromno interesovanje koje su pokazali roditelji.

Za razliku od klasičnih matematičkih i logičkih takmičenja koja zahtevaju sate i sate vežbanja šablonskih zadataka, Brainfinity je potpuno drugačije takmičenje koje na inovativan način golica maštu i kreativnost učenika, koje, kada se udruže sa njihovim znanjem, vode do najboljih rešenja ovakvih zadataka.

Prvi nivo takmičenja ostavio je snažan utisak na decu koja su se takmičila, njihove roditelje i nastavnike. Reakcije su veoma pozitivne, čak i iznad očekivanja,

rekao je profesor Anić i dodao da su članovi žirija bili veoma iznenađeni veštinama koje su deca pokazala.

Pogledajte kako je izgledalo prošlogodišnje Brainfinity takmičenje

I ove, kao i prethodne godine, takmičenje Brainfinity će se prenositi putem Live streama, koji će biti na naslovnoj strani sajta, pa će tako svi gledaoci moći zajedno sa učenicima da rešavaju ove problemske zadatke i provere svoje znanje, ali i da prate na koje se to načine mladi detektivi snalaze u ovom neobičnom mentalnom nadmetanju.