Šta je Brainfinity takmičenje?

Brainfinity takmičenje je Collaborative Problem Solving Challenge, jedinstveno takmičenje u regionu u kome učenici uzrasta od V do VIII razreda i srednjoškolci u timovima rešavaju probleme u realnom kontekstu, koristeći sve prednosti informacionih tehnologija.

Na ovaj način ekipe su iskusile nov pristup učenju – projektno orijentisanu nastavu kroz istraživanje fenomena bliskih njima.

Principi projektno orijentisane nastave korišćeni su u udžbeniku „Matematika 5”, čiji su autori profesori Ivan Anić i Radoje Košanin. Mentalno nadmetanje poput ovog pomaže učenicima da ojačaju svoje moždane vijuge, nauče šta je to timski i istraživački duh i prodube svoje kritičko mišljenje.

Pogledajte kako je izgledao Brainfinity 2022

Tri koraka na Brainfinity takmičenju

Brainfinity ima tri kruga takmičenja. Timovi učenika prvo rešavaju Brainfinity probleme, koji se objavljuju na sajtu svakog 25. u mesecu sve do februara. Zatim uz pomoć nastavnika-mentora rešavaju zadatke na Brainfinity izazovu, a najbolje ekipe prolaze u Brainfinity finale, koje se održava u Beogradu.

Brainfinity problemi1. Brainfinity problemi

Svakog 25. u mesecu na sajtu izlaze Brainfinity problemi, pomoću kojih će ekipe, ukoliko uspešno reše problem, moći da se plasiraju u narednu fazu takmičenja – Brainfinity izazov. Više »

2. Brainfinity izazov

Izazov koji sadrži 3 zadatka objavljuje se na naslovnoj strani sajta krajem marta, a ekipe imaju 2 sata da ga reše. Izazov može da se rešava sa bilo kog mesta. Važno je samo da ekipa ima računar i internet konekciju. Nakon isteka vremena, svaka ekipa prosleđuje svoje rešenje žiriju. Više »

Finale3. Brainfinity finale

Pet najboljih ekipa u svakom razredu po izboru žirija nastavlja takmičenje i prolazi u finale, koje se održava u Beogradu. U finalu ekipe očekuju 2 nova zadatka koja rešavaju u neformalnom okruženju, gde su im na raspolaganju informacione tehnologije. Pored toga, učenici u finalu pripremaju i prezentaciju i šalju je žiriju, a za sve imaju rok od 2 sata i 30 minuta. Nakon toga biraju na koji način će žiriju prezentovati rešenja. Više »

 

Kako da napravite ekipu u 5 koraka?

crvena-strelica
Ime ekipe

1. Smislite ime ekipe

Napravite ekipu od 4 člana i nazovite je nekim vama prepoznatljivim imenom, za koje smatrate da će se svideti i drugima. Ako prijavite ime koje je već prijavila neka ekipa, vašem imenu će biti dodat i redni broj. Savetujemo da budete što originalniji!

nastavnik-ikonica

2. Nađite nastavnika-mentora

Jedan od uslova takmičenja jeste da pronađete nastavnika koji će vas kroz njega voditi. Diskutujte o tome sa svojim saigračima i glasajte, a zatim proverite da li je taj nastavnik raspoložen da sa vama uđe u ovu avanturu.

logo-ikonica

3. Napravite logo

Razmislite koji elementi bi najbolje opisali vašu ekipu, koje su vam omiljene boje i kako sve to možete da uklopite u logo. Koristite neki od online editora da kreirate svoj prepoznatljivi vizuelni identitet i pustite mašti na volju.

foto-ikonica

4. Fotografišite ekipu

Grupna fotografija vaše ekipe će vas predstavljati tokom čitavog takmičenja. Očekujemo od vas inovativnost i kreativnost. Zatražite pomoć od roditelja ili drugara kako biste napravili najbolji kadar. Ne zaboravite – ekipu čine i učenici i mentor.

mejl-ikonica

5. Napravite imejl ekipe

Savetujemo vam da imejl nazovete po imenu koje odaberete za ekipu, jer ćete na taj način ne samo olakšati pamćenje svog zajedničkog imejla već ćete ojačati i imidž svog tima. Verovatno znate da skoro sve kompanije na svetu imaju neki zvanični imejl?

Prijavite se i vaši detektivski zadaci počinju

Mogu da se prijave svi učenici V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole i srednjoškolci koje interesuje logičko rešavanje zadataka i mozgalica, a ekipa će biti u konkurenciji onog razreda koji pohađa najstariji član ekipe.

plava-strelica

Zašto je ovo takmičenje jedinstveno?

Ilustracija

Pogledajte šta Brainfinity donosi učenicima, a šta nastavnicima

Brainfinity Deca pokazuju svoj maksimum u izazovima poput Brainfinity takmičenja

Brainfinity Jačanje moždanih vijuga kroz empirijske primere

Brainfinity Neobične matematičke mozgalice su interesantne deci 

Brainfinity Promena navika u učenju logičkih pravila

Brainfinity Rešavanje brojnih životnih situacija na savremen način

Brainfinity Jačanje timskog i istraživačkog duha i saradnje

Brainfinity Formiranje novih stavova i jačanje postojećih

Brainfinity Argumentovano debatovanje

Brainfinity Informaciona tehnologija u službi nauke

Brainfinity Rešavanje „logičkih rebusa” pozitivno utiče na psihu učenika

Brainfinity Bez straha od neuspeha – svaki vid razmišljanja je ispravan

Brainfinity Priprema ne zahteva sate vežbanja šablonskih zadataka

Brainfinity Lakše prepoznavanje „malih genijalaca”

Brainfinity Provociranje kreativnosti

Upoznajte žiri Brainfinity 2021

Dragana

Dragana Stanojević – ZVKOV, Beograd

Zorana

Zorana Lužanin – PMF, Novi Sad

Anić

Ivan Anić – ITS, Beograd

Mladen

Mladen Stamenković – Ekof, Beograd

Rosić

Aleksandra Rosić – ITS, Beograd

Proverite kakve zadatke su učenici ranije imali na Brainfinity takmičenju?

Šta drugi kažu o Brainfinity takmičenju?