Brainfinity finalisti odgonetnuli neverovatno komplikovanu šifru!

Brainfinity izazov nikada nije lak. Međutim, u okviru ovogodišnjeg izazova Brainfinity takmičari su se susreli sa jednim posebno izazovnim i zahtevnim problemom.

U pitanju je zadatak iz kriptologije.

Kao jedna od najsloženijih disciplina, čovečanstvu je kroz istoriju omogućavala da na siguran način komunicira i razmenjuje poruke koje su od najveće važnosti i za čiji je sadržaj bilo izuzetno bitno da ostane poverljiv.

Zadatak čije rešavanje ni stručnjacima nije pošao za rukom

Šifra koju su takmičari dobili nije bila nimalo jednostavna. O tome najbolje govori činjenica da ni stručnjaci iz oblasti poput matematike, programiranja i srodnih disciplina nisu slavno prošli u razbijanju ove šifre. 

Od ukupno dvadesetak stručnjaka, samo dvoje je uspelo da izađe na kraj sa ovakvim izazovom, a uz to su i priznali da su se dosta pomučili tokom rešavanja.

Finalisti rešili zadatak bez upotrebe svih pomoći

Brainfinity finalistima je svima do jednog rešavanje ovako kompleksnog zadatka pošlo za rukom.

Nekima je išlo lakše, nekima malo teže, ali činjenica je da su takmičari uspeli da se izbore sa zadatkom koji je iskusne profesionalce naveo na poveliko mozganje i razmišljanje.

Takmičari su imali mogućnost da slanjem SOS mejla dobiju najviše pet pomoći za rešavanje problema, ali niko od njih nije iskoristio više od tri!

Nisu imali potrebe zato što su svojim logičkim razmišljanjem i kreativnim pristupom u rešavanju problema uspeli da pronađu pravi odgovor.

Vrsni kriptolozi u najmlađem uzrastu

Znači li ovaj izvanredan rezultat da imamo genijalne kriptologe u najmlađem uzrastu koji uspevaju da reše probleme sa kojima ni iskusni profesionalci nisu bili u stanju da izađu na kraj?

Da biste nam verovali kada govorimo o složenosti ovog zadatka, podelićemo ga sa vama.

Pogledajte zadatak iz kriptologije koji su BF takmičari uspešno rešili.

Šta kažete, ništa lakše? 🙂