Pažnja, stiže prvi Brainfinity problem 2022! Pred vama je zagonetka iz 4 dela, a svaki naredni korak otključavate tačnim odgovorom

Dragi detektivi i detektivke, obaveštavamo vas da je stigla omiljena poslastica za vaše male sive ćelije!

Pred vama je ovogodišnji prvi Brainfinity problem iii… kvalifikacije za Brainfinity 2022 mogu da počnu!

Pravila takmičenja ostaju neizmenjena

Pravila Brainfinity takmičenja ostaju ista kao prethodnih godina. Počinjemo sa kvalifikacijama koje se sastoje od rešavanja Brainfinity problema. Oni koji uspešno reše bar jedan problem plasiraju se u naredni krug takmičenja, gde će se suočiti sa Brainfinity izazovom, a oni koji najmanje budu štedeli svoje vijuge dobiće priliku da se takmiče u velikom Brainfinity finalu, koje će biti održano naredne godine.

Pa da počnemo…

Kako da pošaljete vaše rešenje?

Iako ćete svoja rešenja upisivati na sajtu u kvadratić predviđen za to, potrebno je da dokaze o svojim rešenjima pošaljete na ovu platformu, u PDF dokumentu u kom ćete postupno i detaljno objasniti na koji način ste došli do rešenja.

Dokaze o rešenjima treba dostaviti najkasnije do 15. septembra.

Vaše korisničko ime (username) je e-mail vaše ekipe, a vaša šifra Brainf@2021.

Podsetite se na vreme naziva e-maila svoje ekipe, a ukoliko je zaboravite, kontaktirajte s nama na vreme! Poželjno je da se samo jedan član ekipe uloguje na platformu i pošalje rešenje do kojeg ste zajedno došli, kako biste izbegli preklapanje slanjem više različitih rešenja.

Korak po korak do konačnog rešenja

Vaš zadatak je da rešite zagonetku čije se rešenje krije u stihovima pesme. Pesmu vam nećemo dati u celini, već iz četiri dela. Svaka strofa ima svoje rešenje do kojeg morate doći da biste mogli da rešavate naredne zagonetne nastavke. 

Pesma je u nastavku teksta, a vama, dragi brainfinityjevci, želimo puno sreće u takmičenju! Da se pokažete kao dostojni naslednici Šerloka Holmsa i Herkula Poaroa!

Zagonetka

U državi od granita

Predsedničko ime hita.

Do gradića blizu jako,

Pešaka bi mogȏ svako.

Da je Abra auto imȏ

Pet minuta bi se cimȏ.

S festivalom gradić „vezan”,

Niko nije bio trezan.

Tri je dana bilo mira,

A na kraju Džimi svira.

Godina je ovde važna!

Kada beše svirka snažna?

O kojoj se godini radi?

Pažljivo pročitajte prvu strofu pesme i, ako znate o kojoj se godini radi, upišite broj spojenim ciframa OVDE i dobićete novu strofu pesme, koju je takođe potrebno da dešifrujete. Ona predstavlja drugi korak u rešavanju ovog Brainfinity problema.