Četvrti Brainfinity problem

Pred vama je četvrti Brainfinity problem: Simuliramo berzu na realnom primeru, ali sa imaginarnim novcem

Vreme je za rešavanje novog Brainfinity problema!

Kreirali smo ga kako bismo ojačali finansijsku pismenost dece, jer će deca na realnim primerima videti kako funkcioniše berza. Važno je napomenuti da je sav novac koji ćemo koristiti u ovom problemu imaginaran.

Napadnite problem sa svih strana!

Povereno vam je 20.000 $. Kako ćete ih iskoristiti?

Sećate li se Vladislava?

Njegovom prijatelju ste ranije pomagali da ga pronađe. Pošto ste bili veoma uspešni u tome, on za vas sada ima novi zadatak. Daje vam svoju ušteđevinu od 20.000 $ i poziva vas da za 30 dana, koliko traje ovaj izazov, taj novac pametno ulažete na svim raspoloživim berzama. Pogledajte kako je on to detaljno zamislio u četvrtom Brainfinity problemu.

Kako funkcioniše berza?

Verovatno ste do sada gledali zanimljive filmove i serije sa berzom, a sada je vreme da se i sami oprobate kao investitori.

Berza zapravo predstavlja određeno tržište na kom se posluje novcem i hartijama od vrednosti, po unapred utvrđenim pravilima. Jedna od najvećih odlika poslovanja na berzi jeste stalno praćenje noviteta i aktuelnosti u čitavom svetu jer se na njoj trguje deonicama čije se vrednosti menjaju doslovno iz časa u čas. Vol strit je danas jedno od najpoznatijih mesta na svetu kao sedište Njujorške berze.

Možda je najbolji pokazatelj onoga koliko berza može da donese nekome primer Čarlsa Daua, osnivača industrijskog indeksa „Dow Jones Industrial Average”, koji se sastoji od deonica čak 30 najvećih kompanija koje posluju u SAD, a među kojima su i IBM, Boing, Coca-Cola, McDonald’s, Microsoft, General Electric i druge.

Šta je vaš zadatak u ovom problemu?

Da biste mogli da trgujete deonicama na berzi, prvo je potrebno da se ulogujete na sajt MarketWatch do 2. novembra ovde, a za to vreme ćete imati priliku da se upoznate sa berzom i njenim funkcionisanjem. Napominjemo da pre 2. novembra morate da pristupite igri ovde.

Posle toga nećete moći da se priključite ovoj igri, jer od 2. novembra berza postaje otvorena za trgovanje akcijama, i to svakog dana od 15:30 do 22:00. Posmatrajte kompanije u koje možete da ulažete na berzi, pratite aktuelne trendove, istražujte da li su te kompanije trenutno u krizi ili imaju velike planove, ispitajte njihovu istoriju, saznajte kako je koronavirus uticao na njihov rad. Ovo su samo neki od predloga.

PODSEĆAMO: Da biste učestvovali u rešavanju ovog problema, neophodno je da se prijavite do 2. novembra, jer posle toga nećete moći da se uključite u igru i izgubićete šansu da učestvujete u ovom problemu.

Savetujemo da ne ulažete u kompanije u koje svi ulažu, što je poznato i kao psihologija mase, jer su po pravilu te akcije najskuplje. Neka svako za sebe razmišlja, a onda zajedno donosite odluke i budite mudri.

Možete se takmičiti do 15. novembra, posle čega ćemo izvući rang-listu sa ekipama koje su najviše zaradile. Zanimljivo je što u ovom problemu svakodnevno i sami možete da pratite aktuelno stanje ekipa na tabeli. U narednu fazu Brainfinity takmičenja proći će sve ekipe koje zarade više od 1% profita.

Još jednom napominjemo da je sve ovo samo igra i da novac kojim ćete raspolagati na berzi nije pravi.

Uživajte u novoj avanturi!

Napomena: Da bi ekipa mogla da se plasira u Brainfinity 2021 izazov preko ovog problema, neophodno je da se prvo prijavi za takmičenje ovde.