II Brainfinity problem

Rešite drugi Brainfinity problem i plasirajte se u drugi krug Brainfinity 2021 takmičenja

Pred vama je drugi Brainfinity problem! Rešite ovaj književni problem i svoju ekipu dovedite u drugu fazu Brainfinity 2021 takmičenja.

Pobedničke ekipe sa dosadašnjih Brainfinity takmičenja ne moraju da rešavaju ove probleme jer su direktno plasirane u drugu fazu Brainfinity 2021 takmičenja, ali je ovo odlična prilika da vežbaju i pripremaju se za ozbiljne zadatke koji ih čekaju u nastavku takmičenja.

Tri koraka do konačnog rešenja

Da biste uspešno rešili drugi Brainfinity problem, potrebno je da prođete sva tri koraka kako biste uspeli da vidite ceo problem.

O čemu je zapravo reč?

Brainfinity tim je ovog puta za vas pripremio problem u obliku pesme. Međutim, tu pesmu vam nećemo odmah prikazati celu, već u delovima. Pesmu smo podelili na čak tri stranice na sajtu, od toga su dve zaključane, a da biste im pristupili, potrebno je da pažljivo čitate ovaj problem i sve rešavate korak po korak.

Na ovoj stranici vam prenosimo prve dve strofe pesme. Analizirajte ih, diskutujte sa ekipom i pokušajte da rešite misteriju prve dve strofe.

vanzemaljac

Ova pesma je vaš drugi Brainfinity problem

Vesnik

Sa Zemljanih 10 prstiju je broj,

al’ smisao prava u našoj je formi.

Za kompjuter jezik ovo tajna nije,

51898

jedno ime krije.

 

Taj Predak naš, čudno pismo sazna.

Uz zavijanje tog stvora što komšija mu beše,

on u priče uđe ko legenda prava.

Ali znaj ti dobro, da ti Undos kaže,

on legenda beše, ali vodenica ta postojana,

i danas je podsetnik njegovog delovanja.

Koji predak je u pitanju?

Pažljivo pročitajte prve dve strofe ove pesme i, ako znate koji je predak u pitanju, upišite njegovo ime i prezime malim slovima bez kvačica OVDE i dobićete novu strofu pesme, koju je takođe potrebno da dešifrujete, a ona predstavlja drugi korak u rešavanju ovog Brainfinity problema.