Science on Stage Europe Brainfinity

Priznanje od prestižne evropske STEM mreže: „Brainfinity je najveće STEAM takmičenje u regionu”

Science on Stage Europe, najveća evropska STEM mreža sa preko 100.000 STEM nastavnika iz EU, koja se zalaže za poboljšanje kvaliteta nastave prirodnih naučnih disciplina: tehnologije, inženjerstva i matematike, istakla je Brainfinity kao najveće STEAM takmičenje u regionu.

„Science on Stage organizovala je u proteklom periodu Brainfinity, jedinstveno timsko takmičenje u problem solvingu za decu uzrasta od 5. do 8. razreda osnovne škole koja su rešavala probleme iz realnog života koristeći informacionu tehnologiju (računare, tablete, mobilne telefone…). Ovo takmičenje je veoma brzo izazvalo ogromno interesovanje dece, roditelja i nastavnika, što pokazuje i broj od 333 prijavljene ekipe iz čitave Srbije i regiona” – ovako počinje vest o Brainfinity 2020 takmičenju koju je na svom zvaničnom sajtu objavio Science on Stage Europe.

Da podsetimo, Science on Stage Srbija je zajedno sa Institutom za moderno obrazovanje bio organizator ovogodišnjeg Brainfinity 2020 takmičenja, koje je 6. juna održano na dve lokacije – u Savremenoj gimnaziji i Srednjoj školi za informacione tehnologije – ITHS.

Šta je Science on Stage Europe pisao o Brainfinityju, detaljno pročitajte ovde »

SonS – evropska platforma za STEAM nastavnike

Science on Stage Srbija, kao deo Science on Stage Europe, predstavlja mrežu STEM nastavnika svih obrazovnih nivoa koji zajedno kreiraju evropsku platformu za razmenu nastavnih ideja, što poboljšava sliku nauke i tehnologije u školama i javnosti.

Osnovni ciljevi mreže Science on Stage Srbija su implementacija i unapređenje STEM obrazovanja na nacionalnom nivou, organizovanje obuka nastavnika i radionica za učenike iz različitih STEM oblasti i kontinuirano širenje inovativnih nastavnih praksi u Srbiji, a Brainfinity takmičenje je bio odličan način za sprovođenje aktivnosti koje pomeraju granice obrazovanja.

Nastavnici su u ulozi mentora na Brainfinity takmičenju razmenili svoje ideje i iskustva, usavršili se na stručnom edukativnom predavanju „U korak sa digitalnom prosvetnom revolucijom”, kojem su prisustvovali dok su njihovi učenici rešavali zadatke na takmičenju, a najvažnije od svega – STEAM principe koristili su u praksi dok su svoje timove pripremali za ovo inovativno takmičenje.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je moja ekipa učestvovala na Brainfinityju, takmičenju koje promoviše STEAM predmete i problemsko razmišljanje, tačnije sve ono što pomaže učenicima da se snalaze na tržištu rada”, kaže nastavnica Sanja Ječmenica, a ovo je samo jedan od pozitivnih komentara nastavnika-mentora sa Brainfinity takmičenja.

I Brainfinity primenjuje STEAM principe

U izveštaju koji je Science on Stage Europe objavio na svom sajtu detaljno je opisano Brainfinity 2020 takmičenje – pravila takmičenja, mesto održavanja, nagrade za timove učenika, ali i za nastavnike…

Ono što je SonS Europe posebno istakao jeste ideja na kojoj se Brainfinity temelji, a koja je slična ideji za koju se i sami zalažu.

„Brainfinity primenjuje STEAM principe, koji kod dece podstiču razvoj nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, ali i druge akademske i životne veštine (medijsku pismenost, snalažljivost, proaktivnost, domišljatost itd.), koji učenicima pomažu da se na vreme spreme za tržište rada”, piše Science on Stage Europe.

Pohvala koja daje vetar u leđa

Priznanje kao što je ovo pokazuje nam da smo na pravom putu. Reči pohvale ove impozantne mreže koja je nastala u Nemačkoj, a trenutno broji 35 evropskih država članica, uključujući i Kanadu, Egipat, Gruziju i Kazahstan, daju nam motivaciju da u budućnosti budemo još bolji.

Za naredni period pripremamo nove koncepte kao dopunu Brainfinity takmičenju i nastavljamo da doprinosimo transformaciji obrazovanja u našem regionu i šire.