Brainfinity

Brainfinity nije gotov! Novi zadatak za sve ekipe

Izgleda da je takmičenje nas stavilo u problem solving situaciju! Pozivamo vas da rešite ovaj problem

Dragi naši problem solveri,

U želji da u ocenjivanje ekipa u Brainfinity finalu uključimo što više članova žirija i obezbedimo internacionalni aspekt Brainfinity takmičenja, žiri jučerašnjeg finala uključivao je i članove koji nisu bili fizički prisutni, već su poene davali sa različitih strana sveta.

Organizatori su im prvo poslali zadatke na ocenjivanje, a nakon toga su, zajedno sa svim ostalim posetiocima sajta, gledali live streamove ekipa i na osnovu njih im davali poene za prezentacije.

Međutim, juče je Brainfinity odlučio da preuzme glavnu reč i pred nas postavio ozbiljan izazov!

Imali smo tehničkih problema prilikom ocenjivanja 6. razreda, a za ovakav problem potrebni su nam najbolji problem solveri, a ko je to nego vi. Predajemo vama ovaj izazov, jer verujemo da ćete ga vi najbolje rešiti i mogu da ga rešavaju sve ekipe, a ne samo finalisti. 

O čemu je reč?

Očekujemo vaša inovativna rešenja

U pozadini programa koji je bio zadužen za sabiranje poena koje je davao žiri u jučerašnjem Brainfinity finalu došlo je do greške. Sada sa vama delimo ukupan broj poena 6. razreda koji je nama juče pokazao program. Prebacili smo poene u tabelu kako biste mogli da uzmete u razmatranje sve parametre, promenili smo imena ekipa i članova žirija kako bi sve bilo anonimno, a od vas tražimo da pronađete grešku.

Vaš prvi zadatak je OVDE.

Dobro pogledajte tabelu koju nam je juče program izbacio sa ukupnim brojem poena kada je reč o 6. razredu. To je program koji smo do sada više puta testirali i koji do sada nijednom nije pokazao bilo kakvu grešku. Naučili smo jednu važnu životnu lekciju – u životu uvek očekujte neočekivano.

Međutim, mi ne očajavamo, već pred vas stavljamo novi Brainfinity problem – otkrijte šta se desilo prilikom sabiranja poena 6. razreda i pošaljite nam objašnjenje na mejl: brainfinity@institut.edu.rs. Otvoreni smo za sve ideje.

Drugi zadatak za vas: Šta bi trebalo da Brainfinity sada uradi?

Svi koji budu rešavali ovaj zadatak primetiće da bi finalni broj poena (da je program radio kako treba) promenio sliku pobednika i ekipa koje su osvojile prva tri mesta u 6. razredu. Ono što je evidentno jeste da su svi naši finalisti koji su se juče takmičili u Beogradu zasluženo bili među najboljim problem solverima u Srbiji. U to nema nikakve sumnje. 

Međutim, moramo da se izvinimo svim takmičarima 6. razreda na ovom propustu i da vas zovemo da se uključite i pokažete svoje problem solverske veštine – recite nam šta je najbolje da sada uradimo i koji je najbolji način da ispravimo grešku?

Napominjemo da su naši jučerašnji pobednici 6. razreda (zamislite, program nas je izneverio samo kod sabiranja poena ekipa 6. razreda) zaslužili sve nagrade koje su dobili, tako da nam nemojte slati predloge da bi te ekipe koje su osvojile nagrade sada trebalo da ih vrate, jer to nećemo uopšte uzimati u razmatranje.

Rešenja oba zadatka pošaljite na naš mejl: brainfinity@institut.edu.rs najkasnije do srede, 10. juna, sa subjectom mejla: „Problem solving Brainfinity finala”

Svim učenicima 6. razreda i njihovim nastavnicima-mentorima dugujemo izvinjenje. Ali, problem solveri, složićete se sa nama, ne postoji problem koji se ne može rešiti! Hajde da ovo rešimo zajedno!